Kontakt Resource it

NGSoft er nu en del af Resource it.

Se Resource its side om Backup over internettet.

Virker backuppen, den dag uheldet er ude?

Det er uhyre vigtigt at have en god backupløsning. Desværre viser det sig ofte først, at backuppen er utilstrækkelig når det er for sent.

En backup bør derfor løbende kontrolleres, testes og vedligeholdes.

NGSoft har set mange eksempler på backupløsninger, som viste sig ikke at kunne genskabes - her er et par ting, virksomheder bør være særligt opmærksomme på:

  • Alle relevante data med på backup - en hyppig fejl er, at vigtige data mangler. Nogle gange skyldes dette, at virksomhedens brug af serveren har udviklet sig, siden denne blev installeret, men at backup-systemet ikke sideløbende er blevet vedligeholdt og udbygget. Andre gange har virksomheden villet spare penge og derfor valgt at udelade foldere, de ikke troede var essentielle, fra backup-systemet - desværre forekommer det, at data i disse foldere er langt vigtigere end antaget.
  • Fil-attributter bliver bevaret - typisk en overset detalje. Nogle applikationer kan ikke fungere, hvis fil-attributterne på deres datafiler bliver ændret. Hvis der er mange filer eller programmet er meget obskurt, kan det være problematisk at rette op på. Som minimum forsinker det restore-processen betydeligt og det er ofte kilde til ubehagelige overraskelser flere dage efter, man troede, alt var i orden igen.
  • Slidte backupmedier - specielt bånd-backup er udsat på dette punkt, og man kan ikke stole på, at alle fejl bliver opdaget af backup-systemet. Det hjælper at køre med verify, men uanset er det vigtigt ikke at presse mediernes levetid til det yderste - skift hellere ofte, selv om det er lidt dyrere.
  • Slidt backupudstyr - her er det heller ikke smart at presse levetiden til det yderste.
  • Imagebackup som supplement - en god måde at øge sikkerheden på er at lave en image-backup af alle serverens diske engang imellem. Dette kan gøre restore-processen langt hurtigere og mere smertefri. Et populært produkt til dette er Norton Ghost, men NGSoft har blandede erfaringer med at genskabe images lavet af dette program, og har derfor udviklet et alternativ. Imagebackup kunne eksempelvis udføres, hver gang der bliver lavet ændringer ved serveren, eller mindst en gang hvert halve år.

Det er dog ikke nok at tage backup med jævne mellemrum og være opmærksom på ovenstående: Ind imellem skal denne backup også testes. Denne test skal helst være en praktisk test, hvor en stikprøve af de genskabte data anvendes i praksis.

Backup over internettet

NGSoft udbyder internet backup af Linux servere og arbejdsstationer.

Basisløsningen koster 500 kr/måned excl. moms. Herfor fåes 100 GB diskplads til daglig backup af én computer - dette er nok til de fleste situationer.

Backup-systemet bruger "reverse diff", hvilket betyder, at der med minimalt pladsforbrug bliver gemt information nok til at genskabe data, som de så ud på en vilkårlig dato et år eller længere tilbage i tiden.

Pris for installation af klienten afhænger af Linux-distribution. I situationer, hvor der ikke kan gives adgang til serveren via internettet, afhænger den også af geografisk placering.

Det anbefales at supplere denne type backup med at lave en image-backup 1-2 gange om året, eller efter konfigurationsændringer - desuden bør der foretages backup-test med ca. samme interval.

Hos NGSoft kan din virksomhed tegne en backup-service aftale til 3-6000kr om året afhængigt af om kunden ømsker 1 eller 2 årlige besøg. Ved hvert besøg foretages følgende:

  • NGSoft medbringer en test-server - hvor kundens backup er blevet genskabt på - ganske som det ville blive genskabt hvis serveren var blevet totalt ødelagt. Denne server sættes i netværk med en eller flere af kundens arbejdsstationer, og kunden checker selv at alt er på plads.
  • NGSoft tager en ny imagebackup af kundens server - dette image bliver gemt af NGSoft i et år. Det tager nogle timer, og der ventes derfor typisk til efter normal arbejdstid, da serveren vil være nede imens.
NGSoft Ranunkelvej 13 9230 Svenstrup J